"Egy homokszemben lásd meg a világot, egy vadvirágban a fénylő eget, egy órában az örökkévalóságot, s tartsd tenyeredben a végtelent..."
/William Blake/

2011. október 18., kedd

Az erő Benned van!

"Egy egész világnak van szüksége a kezeidre és arra hogy mondj IGEN-t."
Tony Melendez 
Tony Melendez
Gitárművész - kezek nélkül

Képzeld magad elé, mire vágysz éppen, amiről úgy érzed, képtelen vagy rá. De most tényleg, pár másodperc az egész, én megvárom. Megvan? Nos, szerinted mivel nehezebb ezt az álmot elérni, mint egy karok nélkül született embernek gitárkoncertet adni?

A hír
Mit is nevezünk hírnek? Valamit, ami aktuális, ami a napokban történt, ami újdonság, nem is véletlen az angol "news", sem a magyar "újság" kifejezés. A következő hír mégis egy kicsit más, olyan, mint az öröknaptár. Mindegy, melyik nap vetted meg, bármikor előveheted, mindig aktuális lesz, és soha nem jár le. Örömhír, ami csupán egy szó: "Igen". Ezt a választ üzeni Tony Melendez az egész világnak. Ki ez az ember, miért mondja ezt, és mire válaszol? Menjünk akkor szép sorjában.

Ki Ő?
Tony Melendez édesanyja terhessége alatt egy bizonyos talidomid nevű, nyugtató hatású gyógyszert kapott, melynek következtében gyermeke karok nélkül született. Eleinte még nem tudta, mit jelent ez, csak lassanként jött rá, mindenki más képes dolgokra, amire ő nem: tapsolni, írni, kosarazni, vagy éppen ölelni. "Nem megy, képtelen vagyok rá", ezek a gondolatok nap mint nap felmerültek benne. Édesapja volt az, aki mindig mellette állt, és azt mondta: "Tony, meg kell próbálnod... magad kell, hogy megcsináld."

Megpróbálta, sikerült
Tony pedig próbált. Így lett a tehetetlennek tűnő kisfiúból kétgyermekes családapa, szerető férj, énekes és gitárművész, aki járja a világot, és énekével hirdeti Isten szeretetét, az élet szeretetét és a hírt, ami így szól: semmi sem lehetetlen. Hallgasd meg, mit művel ez az ember a lábaival, amire sokan két kezükkel is képtelenek! Képzeld el, mennyi idő és energia volt ennek az embernek megtanulni a legalapvetőbb dolgokat: zuhanyozni, zsebre vágni a lakáskulcsot, felöltöztetni gyermekeit, vagy csak egyszerűen levenni egy könyvet a polcról és kinyitni a 74. oldalon...

Próbáld ki kéz nélkül, milyen egy tál süteményt kivenni a hűtőből, kitenni egy tányérra, majd bevinni a vendégeknek. Én kipróbáltam. Fél óra kéz nélkül. Hatalmasnak és erőteljesnek éreztem magam, amikor visszakaptam a két kezet, ami mindig az enyém volt. Mondom, próbáld ki, csak fél órára. Meglepően más úgy a világ, érdemes kipróbálni, ezt garantálom.

Üzenet a példán túl
Végül álljanak itt Tony Mendelez, a kéz nélküli gitárművész szavai, melyeket Hozzád intézett: "Látok egy olyan embert, mint te, akinek vannak karjai, akinek mindene, mindene megvan, és te azt mondod: "Nem tudok, képtelen vagyok"! De igen, képes vagy... képes vagy rá!"

Sokan kérdeztek: Tony, hol vannak a csodák? És én mindig ezt mondom: Látom a kezedet, egy kezet, és az a tény, hogy képes vagy felemelni a kezedet... számomra ez egy csoda!

Kérlek, soha, soha ne mondd nekem, hogy képtelen vagy valamire, sose mondd, mert Te... igen, Te! sokkal többre vagy képes, csak kelj fel és mondd: akarok, képes vagyok, és tovább fogok lépni! Van egy szó valahol ott kint, ami arra vár, hogy kimondd: Igen!"

2009.05.19.

Forrás: Sőnfeld Mátyás (csakjohirek.hu)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése