"Egy homokszemben lásd meg a világot, egy vadvirágban a fénylő eget, egy órában az örökkévalóságot, s tartsd tenyeredben a végtelent..."
/William Blake/

2014. augusztus 31., vasárnap

Minden új út az ismeretlen felé visz…



A jövő kifürkészhetetlen labirintusok hálózata, ahány út annyiféle cél létezik. Vannak, élethelyzetek melyek olyannyira kényelmetlenné válnak, hogy az embernek szükséges elindulni egy másik úton, belevetve magát így az ismeretlenbe. Pl. egy megromlott párkapcsolat is lehet ilyen bezápult helyzet, melyben, ha benne maradunk előbb utóbb testileg is kárát látjuk majd. Még ha fájdalmas is a továbblépés, amikor eljön az idő lépni kell, különben vele rothadhatunk a bezápult helyzettel.
Az ember ilyenkor összeszorítja a fogát és beleveti magát az ismeretlenbe, maga mögött hagyva a múltját, nehéz döntés és az út is rázós, de ez visz előre.
Voltam én is így és nem tagadom tényleg nagyon rázós volt amikor tovább léptem, olyankor minden ami biztonságot adott, semmivé válik s helyébe lépett a bizonytalanság. DE ha nem akarunk a körülmények áldozatává válni be kell ezt vállalnunk, akár azon az áron is hogy bevállaljuk a teljes bizonytalanságot, párkapcsolat esetén a magányt ami úgy is csak egy átmeneti állapot, hisz minden állandóan változik.
Az ember hajlamos keresni kifogásokat, pl. amikor szükséges lenne kilépnie a házasságából, egyik ilyen „kifogás” lehet, pl. ha születtek közös gyermekek, sokan mondják ilyenkor, nem lehet felelőtlen ezért inkább nem kockáztat és marad a bomló kapcsolatban.
Valójában ez aztán a felelőtlenség, főleg ha bele is betegszik a rossz kapcsolatba, így kockáztatja csak igazán a gyermek biztonságát…
A továbblépés nem zárja ki a felelősségvállalást, sőt így megelőzhető, hogy olyan viselkedésminta öröklődjön tovább, ami talán jobb, ha nem öröklődik, kilép az ember az áldozat szerepből és sorsának kovácsa lesz. Az ember igazából ekkor vállal felelősséget igazán, mert így nem kockáztatja olyan mértékben a saját létét s ez által a gyermeke biztonságát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése